“Satacağım, Oğlum Oturacak” Diyerek Sizi Evden Çıkarmaya Çalışan Ev Sahibine Karşı Haklarınızı Biliyor musunuz?
Yıllardır ev sahipleri ile kiracılar arasında barış hakimdi. Enflasyondaki yükseliş hızlanıncaya kadar! Tek sorun enflasyon değildi. Özellikle İstanbul’da yabancılara kiralanan evler bazı ev sahiplerinin iştahını kabartmıştı. Kiralardaki artış yetmedi, mevcut kiracıları tahliye edip pahalı fiyata yenilerini almak için her türlü bahaneyi aramaya başladılar. İşte bir avukatın bu mazeretlere hukuki yanıtları.
2021 yılında artan enflasyon kiralarda bardağı taşıran son damla oldu. Daha önce İstanbul başta olmak üzere yabancıların talep ettiği konutlarda görülen ev sahibi iştahının, pandemi ve döviz kurları nedeniyle inşaat üretiminin azalmasıyla dengeler bozuldu.
Ev fiyatları hızla yükselirken, kiralar da bunu takip etti. İstanbul’da kiralar son 4 yılda yüzde 841 oranında artarken, 2023 Ağustos’ta ortalama 19 bin lira ile zirveye ulaştı.
Hem kiracı hem de ev sahibi enflasyona karşı kendilerini savunmaya çalışıyordu. Her iki tarafta da iyi niyetli insanlar olduğu gibi kötü niyetli insanlar da vardı. Bu da her türlü bahanenin ortaya çıkmasına neden oldu. Burada bir avukat, kiracının mazeretlere karşı yasal haklarını yazdı.
“Ev sahibiniz sözleşme süremiz doldu diyerek sizi tahliye edemez. Kiranızı en fazla %25 oranında artırabilir. 10 yıldan önce hiçbir gerekçe göstermeden tahliye davası açamaz.”
“Biri evime taşınacağı için veya oğlum taşınacağı için tahliye talebinde bulunursa 3 yıl boyunca başkasına kiralayamaz.”
“5 yıldan önce kira tespit-artırım davası açamaz. İhtiyaçtan dolayı tahliye davası açarsa eve ihtiyacı olduğunu kanıtlamak zorundadır.”
“Kiralanan ev satılırsa yeni ev sahibi sizi istediği gibi tahliye edemez, ayrıca dava açıp eve ihtiyacı olduğunu ispatlaması gerekir.”
Elbette bunların hepsi yasal haklardır. Özellikle ev sahiplerine iyi niyetle anlaşma yapmalarını ve hukuki tarafta biriken belgelerden dolayı dava açılmamasını tavsiye ediyoruz. Ne düşünüyorsun?