Haber

Kemal Kılıçdaroğlu kimdir?

Çeyrek asırdır siyasetin içinde olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu için Ateş İlyas Başsoy, “Seveceksen Radikal Sev” adlı kitabında Kılıçdaroğlu’nun övgülerin hiç ‘etkili’ olmadığı bir insan olduğunu söylüyor. . Mahallenizdeki bakkalı övüyorsanız bedava gazoz içme imkanınız var, Kılıçdaroğlu’nda bu bile mümkün değil.

‘Kılıçdaroğlu’yla vakit geçirmek pragmatik insanlar için vakit kaybı çünkü delikanlılara atacak altın keseleri yok’ diyen Başsoy, “Canınız ne zaman sıkılırsa, örneğin eşinizle kavga ettiğinizde. ya da ofiste kötü bir gün geçirdiğinizde ‘Kılıçdaroğlu’nun canı cehenneme’ diyebilirsiniz. Sana dava açmayacak, seni hedef almayacak.”

Başsoy’un birebir kitabında Kılıçdaroğlu’nun ne düşündüğünü tahmin etmenin kolay olmadığını söylerken, “Poker oynasaydı onunla asla karşılaşmazdım” sözleri de CHP genel başkanı hakkında dikkat çekici tespitler.

CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaklaşık yarım asrı birlikte geçirdiği hayat arkadaşı Selvi Kılıçdaroğlu’nun Armağan Çağlayan’ın programında yer alan sözleri, uzun yıllardır tanıdığımızı sandığımız Kılıçdaroğlu’nun aslında “bilinmezlik” olduğunun çarpıcı bir örneği. .

Selvi Kılıçdaroğlu, Armağan Çağlayan’ın Kemal Kılıçdaroğlu’nun en sevdiği yemeklerle ilgili sorusuna, “Yiyecek yoksa yoğurt ekmek yer. Aşırı yemek yiyen biri değil. Yemek seçme gibi bir alışkanlığı yok ama bazen şunu şunu yiyip bunu yemediği için bazı şeyleri tahmin edebiliyoruz. Ama 40 yıl sonra bamyayı sevdiğini öğrendim ve şaşırdım. Bundan pek hoşlanmıyorum ama şimdi onun için yapıyorum”.

“Sakin Güç”, “Gandhi”, “Sayın Kemal” sözleriyle siyasi hayatında yer alan ve “Adalet Yürüyüşü” ile dünya tarihine geçen Kemal Kılıçdaroğlu kimdir?

BAHÇELİ’NİN OKUL ARKADAŞI

1948 yılında Dersim’in Nazımiye semtinde doğan Kemal Kılıçdaroğlu, ilk ve orta öğrenimini Anadolu’nun Erciş, Dersim, Genç ve Elazığ gibi çeşitli şehirlerinde tamamlamış, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nden mezun olmuştur.

Başarılı bir öğrenci olan Kılıçdaroğlu’nun MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile okul arkadaşı olduğunu biliyoruz. Kılıçdaroğlu’nun CHP Genel Başkanlığı’na seçilmesinin ardından okul arkadaşlığına vurgu yapan Bahçeli, “Onlar benim okul arkadaşlarım. Başarılı bir öğrenciydi, başarılı bir bürokrat oldu. Şimdi ondan başarılı bir siyasetçi olmasını bekliyoruz” diyen Bahçeli, muhalefet adayının anketle belirleneceği iddialarına ilişkin ise Bahçeli, ”Ankette biri bana gelse, bu seçimde kime evet derse. ankette tercihim sınıf arkadaşımdan yana olacaktır.”

HESAP UZMANI, SGK GENEL MÜDÜRÜ

Meslek hayatına Maliye Bakanlığı’nda Vergi Müfettiş Yardımcısı olarak başlayan Kılıçdaroğlu, bir yıl süreyle Fransa’da kaldı. 1983 yılına kadar muhasebe uzmanlığını sürdüren Kılıçdaroğlu, aynı yıl Gelirler Genel Müdürlüğü’ne atandı. 1992 yılından sonra Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü’nde 1991 yılında BAĞ-KUR’da görev yapan Kılıçdaroğlu, kısa bir süre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda müsteşar yardımcısı oldu. 1994 yılında Ekonomik Trend Dergisi tarafından “Yılın Bürokratı” seçilen Kılıçdaroğlu, Ocak 1999’da Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü’nden kendi isteğiyle emekli oldu. Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı çalışmalarında Kayıt Dışı İhtisas Komisyonu’na başkanlık eden Kılıçdaroğlu, bir süre Hacettepe Üniversitesi’nde de dersler verdi. Daha sonra Türkiye İş Bankası’nda Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.

SİYASİ YÜKSELİŞ ‘DUELLER’LE BAŞLADI

Kemal Kılıçdaroğlu, 3 Kasım 2002’de yapılan 22. Dönem Milletvekili Seçimlerinde CHP İstanbul Milletvekili olarak TBMM’ye girdi. CHP Merkez Yönetim Kurulu’nda göreve başlayan Kılıçdaroğlu, 22 Temmuz 2007 Genel Seçimlerinde 23. Dönem İstanbul Milletvekili seçildi. ve genel başkan adaylığını açıklayana kadar CHP Küme Başkan Yardımcılığı yaptı.

Kılıçdaroğlu, küme genel başkan yardımcısı olduğu dönemde Adalet ve Kalkınma Partisi’nden Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli, Dengir Mir Mehmet Fırat ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e yönelik iddia ve açıklamalarıyla dikkat çekti. Silivri’de bir yerin imar durumunu değiştirmek karşılığında 1 milyon dolarlık iş takip bedeli talep etmekle suçlanan Dişli, partisindeki görevinden istifa etti. Tırlarında uyuşturucu madde bulunduğu iddia edilen Fırat, bir televizyon programında Kılıçdaroğlu ile sağlık sorunları nedeniyle tartıştıktan sonra istifa etti. Kılıçdaroğlu’nun en çok konuşulan çıkışlarından biri, dönemin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile canlı yayında yaptığı program oldu. Ankara’da fahiş fiyatlara doğalgaz sayaçları almakla suçlanan Gökçek, “düello” olarak nitelendirilen televizyon programının ardından istifa etmedi ancak bu program Kılıçdaroğlu’nu Türkiye’nin en çok konuşulan isimlerinden biri haline getirdi.

İSTANBUL BELEDİYE ADAYLIĞI

Kılıçdaroğlu, 29 Mart 2009 seçimlerinde CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu. Seçimde AK Parti adayı Kadir Topbaş yüzde 44,7, Kılıçdaroğlu yüzde 36,80 oy aldı.

KILIÇDAROĞLU, CHP 7. BAŞKANI

Partisinden bir kadın milletvekili ile çekilen gizli kamera görüntülerinin internette yayılması üzerine Deniz Baykal’ın istifasının ardından yapılan genel kurulda Kılıçdaroğlu başkan seçildi. Kılıçdaroğlu, tek aday olarak girdiği kurultayda geçerli oyların tamamını alarak CHP’nin 7. genel başkanı oldu. Kılıçdaroğlu sonraki 4 kongrede de genel başkan seçildi.

MHP İLE ÇATI ADAY OLDU: EKMEK İÇİN EKMEK YAPARSINIZ

Kılıçdaroğlu, 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde MHP ile birlikte hareket etti. İslam Konferansı Örgütü eski Genel Sekreteri, CHP ve MHP’nin ‘çatı adayı’ Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu seçimi kaybetti.

7 Haziran 2015 genel seçimlerinde AK Parti Meclis’teki çoğunluğunu kaybetti. “İstişari” görüşmeler sonuç vermedi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeniden seçim kararı aldı. 1 Kasım seçimlerinde CHP yüzde 25 oyla yeniden ana muhalefet partisi oldu.

16 NİSAN REFERANDUMU

Türkiye, 2017’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için referanduma gitti. 15 Temmuz askeri darbe girişiminin ardından ilan edilen olağanüstü hal kapsamında gerçekleştirilen 16 Nisan referandumunda yüzde 51 “Evet” oyu verdi.

DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASI: ANAYASA’NIN HEDEFİ AMA EVET DİYECEĞİZ

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun aldığı birçok karar da tartışma konusu oldu. Kılıçdaroğlu’nun birçok eleştiriye yol açan bir diğer kararı, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına zemin hazırlayan sürece temel oldu. 2016’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetinin ardından başlayan süreçte Kılıçdaroğlu’nun yönetmeliğin anayasaya aykırı olmasına rağmen ‘Evet’ diyeceği, aksi halde AK Parti’nin bu durumu istismar edeceği yaklaşımı büyük eleştiriler aldı. 20 Mayıs 2016’da CHP’nin verdiği takviyelerle dokunulmazlıklar kaldırıldı. Yaklaşık 5 ay sonra aralarında HDP Eş Genel Başkanlarının da bulunduğu çok sayıda HDP milletvekili gözaltına alınarak tutuklandı.

ADALETE YÜRÜYÜŞ

CHP Genel Lideri Kılıçdaroğlu, İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından Haziran 2017’de Ankara’dan İstanbul’a 25 günlük Adalet Yürüyüşü yaptı. Toplumun farklı kesimlerinden binlerce kişinin katılımıyla tarihe geçen yürüyüş, İstanbul’da düzenlenen mitingle son bulurken, iki ay sonra Çanakkale’de ‘Adalet Kongresi’ düzenlendi.

LİNÇ GİRİŞİMİ, SİLAHLI SALDIRI…

CHP lideri Kılıçdaroğlu, başkanlığı döneminde birçok tehdit ve saldırıya maruz kaldı. Haziran 2016’da Vezneciler’de meydana gelen patlamada hayatını kaybeden polislerin cenazesine katılan Kılıçdaroğlu’nun önüne kurşun sıkıldı. Aynı yıl 25 Ağustos 2016’da Kılıçdaroğlu’nun konvoyuna PKK saldırısı düzenlendi. Şavşat’tan Artvin’e Ardanuç bölgesinden gidiyordu. Baskın sonucunda Jandarma Er Fatih Çaybaşı hayatını kaybetti, iki asker yaralandı. Saldırıyı PKK üstlendi, ancak amacın Kılıçdaroğlu olmadığı ileri sürüldü.

Kılıçdaroğlu, 21 Nisan 2019’da Ankara Çubuk’ta bir askerin cenazesinde linç edilmeye çalışıldı. Taziyelerde yuhalanan Kılıçdaroğlu’na yumruk ve tekmelerle saldırdı. Kılıçdaroğlu, linç girişiminden bir konuta sığınarak kurtulmaya çalışırken, kalabalık “Bu evi kapatın” sloganları attı. Kılıçdaroğlu, zırhlı araçla konuttan çıkarıldı. Kılıçdaroğlu’na yumruk atan Osman Sarıgün, daha sonra pişman olduğunu belirterek özür diledi.

MİLLİ İTTİFAK KURULDU, YETERLİ TARAFA 15 VEKİL VERİLDİ

2018 seçimlerinde yeni kurulan UYGUN Partisi’nin seçime girme riski ortaya çıkınca Meclis’te küme oluşturarak bu riski ortadan kaldırmak gündeme geldi. GÜZEL Parti Genel Başkanı Meral Akşener, küme için gerekli olan 15 milletvekilinin CHP’den partisine devredilmesini talep etti. CHP Genel Başkanı da bu talebi kabul etti. Böylece DÜZGÜN Partisi’nin 24 Haziran’da yapılacak seçimlere katılma riski ortadan kalktı. CHP, 2018 seçimlerine YETLERLİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin de içinde bulunduğu Millet İttifakı ile girdi.

2018 SEÇİMLERİNDE İNCE BAŞKAN ADAYLIĞI YAPILDI

24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimi için Millet İttifakı ortak aday çıkarmak için görüşmeler yaptı. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun da takviye yaptığı, bu toplantılarda konuşulan ismin 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olduğu kaydedildi. Ancak ÂLÂ Partisi Genel Başkanı Meral Akşener buna sıcak bakmadı ve Gül, uzlaşı sağlanamadığı için aday olmadı. CHP’nin aday tercihi Yalova’nın son milletvekili Muharrem İnce oldu. İnce seçimleri kaybettikten sonra kongre daveti yaptı. Bu talebi karşılanmayınca partisinden istifa etti.

YEREL SEÇİM BAŞARI: İSTANBUL, ANKARA KAZANDI

2019 yerel seçimlerinde CHP ve ÂLÂ Parti işbirliği yaptı. Bazı illerde CHP, bazı illerde GÜZEL Parti aday göstermedi. Kılıçdaroğlu, seçim öncesi yaptığı bir yayında, “Göreceksiniz, Ankara’yı, İstanbul’u, Antalya’yı, Adana’yı, Mersin’i alacağız inşallah” demişti. Seçim sonunda başta İstanbul ve Ankara olmak üzere sayılan belediyelerin çoğu kazanıldı.

2023 SEÇİM HAZIRLIKLARI: 6’LI TABLO OLUŞTURULDU

2018 seçimleri ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yürürlüğe girmiştir. “Tek adam sistemi” olarak nitelendirilen sistemin uygulanma süreci, muhalefeti daha da yakınlaştırdı. CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 12 Şubat 2022’de GEZEL Partisi Genel Başkanı Meral Akşener, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nu ağırladı. Altı Masa” ilk toplantısını yaptı. Yaklaşık 1 yıl süren çalışma kapsamında “Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş” konusunda anlaşmaya varan 6 parti, milletvekili seçimine ortak cumhurbaşkanı adayı ve ittifakı da dahil etti.

ADAYLIK SÜRECİ: GELİYOR GELİYOR

CHP, 2014 seçimlerinde İhsanoğlu’nu, 2018 seçimlerinde İnce’yi aday gösterirken, 2023 seçimleri öncesinde Kılıçdaroğlu’nun adı konuşulmaya başlandı. Kılıçdaroğlu, meclis kürsüsündeki AK Partili bir milletvekilinin adaylık sorusuna, “Aday olup olmayacağımı nereden biliyorsunuz?” yanıtını verdi. Kılıçdaroğlu’nun bu yanıtın ardından sandıklarda sorulmaya başlanan “Geliyor, geliyor”, Ben Kemal, geliyorum sözleri bu adaylığın alameti olarak nitelendirildi. Kılıçdaroğlu, adaylık sorularını “İttifak kabul ederse onur duyarım” yanıtını verdi.

merkez-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort
betturkey
jojobet
deneme bonusu veren siteler