Haber

Hamas’ın 7 Ekim saldırısına yönelik hazırlıklarını aylar önce fark eden ancak görmezden gelinen genç İsrailli kadın askerler

İsrail’in Gazze sınırındaki gözleri olarak biliniyorlar.

Yıllarca zorunlu askerlik yapan genç kadınların burada tek işi vardı. Gözetim üssünde saatlerce oturup şüpheli durum belirtilerini izliyoruz.

Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısından önceki aylarda bazı şeyleri görmeye başladılar: saldırı tatbikatları, rehine provaları ve sınır çitinin diğer tarafındaki çiftçilerin tuhaf davranışları.

Noa (gerçek adı değil), gördüklerini istihbarat ve üst düzey yetkililere aktardıklarını ancak daha fazlasını yapacak güçlerinin olmadığını söylüyor.

“Biz sadece gözdük” diyor.

Bu kadınların bazıları için Hamas’ın büyük bir şey planladığı açıktı. Noa bu durumu “patlamak üzere olan bir balon gibiydi” şeklinde tanımlıyor.

BBC, kadınlara gözlemledikleri giderek şüpheli faaliyetler, yaptıkları raporlar ve üst düzey İsrail Ordusu subaylarının “cevap vermemesi” olarak tanımladıkları şeyler hakkında konuştu.

7 Ekim öncesindeki aylarda sınırda yaşanan olaylara ilişkin kadınların gönderdiği WhatsApp bildirimlerini de gördük.

Bazıları için durum büyük görünüyordu: Kaçınılmaz baskın gerçekleştiğinde sorumlu kim olacaktı?

Bir saldırı konusunda uyarıda bulunanlar yalnızca bu hanımlar değildi. Daha fazlası gün yüzüne çıktıkça, İsrail devletine yönelik öfke ve tepkiye ilişkin sorular da artıyor.

BBC, kızlarını kaybeden acılı ailelerle ve İsrail ordusunun kadın askerlerin uyarılarına tepkisini daha geniş bir istihbarat hatası olarak gören uzmanlarla konuştu.

İsrail ordusu “şu anda terör örgütü Hamas’ın oluşturduğu tehdidi etkisiz hale getirmeye odaklandığını” söyledi ve BBC’nin sorularını yanıtlamayı reddetti.

Eski bir sınır kuvveti komutanı BBC’ye “Sorun ordunun noktaları birleştirmemesidir” dedi.

Eski komutan, eğer bunu yapsalardı Hamas’ın benzeri görülmemiş bir şeye hazırlandığını anlayacaklarını vurguluyor.

7 Ekim’deki baskında görev yapan kadın askerlerden biri de Şay Aşram’dı.

Ailesiyle yaptığı telefon görüşmesi sırasında arka planda silah sesleri duyulabiliyordu ve “teröristler üsse ve gerçekten büyük bir şey olacaktı” dedi.

Ashram öldürülen 10’dan fazla gözetleme askerinden biriydi. Bazıları da rehin alındı.

Hamas’ın saldırısı sürerken Gazze’nin ucuna yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki Nahal Oz üssündeki kadın askerler WhatsApp gruplarında birbirleriyle vedalaşmaya başladı.

O gün görevde olmayan Noa, “işte bu!” dedi. evden mesajları okuduğunda. düşündüğünü hatırlıyor. Uzun zamandır korktukları saldırı artık gerçekleşiyordu.

Üslerinin konumu nedeniyle İbranice’de “tatzpitaniyot” olarak bilinen bu askeri birliğin kadınları, Gazze’den Hamas militanlarının ulaştığı ilk İsrailliler arasındaydı.

‘Görevimiz tüm İsraillileri korumak’

Kadınlar sınıra yakın odalarda oturup saatlerce sınır çiti boyunca uzanan kameralardan gelen görüntüleri ve Gazze üzerinde uçan balonları izledi.

Gazze sınır hattında bu birimlerden birkaçı var. Diğer birlikler İsrail sınırlarındaki diğer noktaları da gözetliyor. Hepsi 19’lu yaşlarından 20’li yaşların başındaki genç kadınlar. Silah taşımazlar.

Genç kadınlar boş zamanlarında birlikte dans dersleri alıyor, yemek yiyor ve televizyon programları izliyor. Askerlik günlerini, birçoğunun ailelerinden uzakta geçirdiği ilk dönemi, nasıl kardeş gibi olduklarını anlatıyorlar.

Ancak sorumluluklarını ciddiye aldıklarını da söylüyorlar.

Noa, “Bizim işimiz tüm İsraillileri korumak. Çok zor bir işimiz var. Vardiyanızda oturuyorsunuz ve bir an bile göz kırpmanıza veya başka tarafa bakmanıza izin verilmiyor. Her zaman odaklanmış olmalısınız” diyor.

İsrail ordusunun geçtiğimiz Eylül ayında yayınladığı bir makalede, “düşman hakkında her şeyi bilen” elit istihbarat birimlerinin yanı sıra takzpitaniyot’un da adı geçiyordu.

Kadınlar şüpheli bir şey gördüklerinde bunu komutanlarına bildiriyor ve üst rütbeli subayların değerlendirmesi için bilgisayar sistemine giriliyor.

Emekli İsrail ordusu Tümgenerali Eitan Dangot, tatzpitaniyot’un “bir şeylerin ters gittiğini söyleyen düğmeye basılmasında” büyük bir rol oynadığını söylüyor.

Bir komutana ilettikleri kaygıların “istihbarat resmi oluşturmak” için emir komuta zincirinin yukarılarına iletilmesi gerektiğini söylüyor.

Dangot, bu gözcülerin herhangi bir tehdidin anlaşılmasında “bulmacanın önemli parçalarını” sağladığını söylüyor.

Hamas saldırısından önceki aylarda üst düzey İsrailli yetkililer, Hamas’ın oluşturduğu tehdidin kontrol altına alındığına dair açıklamalarda bulunmuştu.

Ancak sınır hattında bir şeylerin çok yanlış olduğuna dair işaretler vardı.

Nahal Oz üssündeki bir gözlemci “Ne oldu, başka bir olay mı var?” diye sordu. ünitedeki arkadaşlarıyla birlikte kurduğu WhatsApp grubunda. diyor.

Sesli anonsla hızlı bir şekilde verilen yanıt şöyle: “Kızım, neredeydin? Son iki haftadır neredeyse her gün bir şeyler oluyor.”

Konuştuğumuz gözetleme görevlileri, 7 Ekim’den önceki aylarda gerçek zamanlı olarak izledikleri ve saldırı korkusu yaratan bir dizi olayı anlattılar.

Halen askerde görev yapan Noa, “Her gün saldırı benzeri tatbikatlar yaptıklarını gördük. Hatta ele geçirmek için çalıştıkları model bir tankları bile vardı.” diyor.

“Sınır tellerinde de silahların maketleri vardı ve bu silahları nasıl patlatacakları, İsrail askerlerini nasıl koordine edecekleri, yakalayacakları, öldürecekleri ve kaçıracakları konusunda pratik yapıyorlardı.”

Üsteki bir diğer gözlemci Eden Hadar ise askerliğinin ilk günlerinde izlediği Hamas militanlarının ağırlıklı olarak beden eğitimi yaptığını söylüyor. Ancak Ağustos ayında askerlik görevini tamamlamadan önceki aylarda “askeri tatbikatlara” doğru bir yönelim fark ettiğini söylüyor.

Sınırdaki başka bir üste çalışan Gal (gerçek adı değil) de askeri tatbikatlarda artış gözlemlediğini söylüyor.

Gazze üzerinde uçan bir gözetleme balonunun aktardığı görüntülerde, “Gazze’nin tam ortasında yapılmış” bir İsrail otomatik silahının modelini gördüğünü açıklıyor.

Gücünü sınamak için İsrail’in Demir Duvarı olarak bilinen sınır hattına bomba yerleştirildiğini ve patlatıldığını bazı kadınlara anlatıyor.

Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısına ilişkin görüntülerde, sınır çitlerinde meydana gelen büyük patlamaların ardından Hamas militanlarının motosikletleriyle boşluklardan geçtiği görülüyor.

Hamas saldırısı sırasında hâlâ görevde olan ancak o gün görevde olmayan eski gözetleme askeri Roni Lifshitz, saldırıdan önceki haftalarda kendisini en çok endişelendiren şeyin Hamas militanlarıyla dolu kamyonetler olduğunu söylüyor.

Hamas üyelerinin “sınır çitlerinde konuşup fotoğraflarını çektiklerini” hatırlıyor.

Hamas militanlarının, örgütün seçkin üyelerinden oluşan bir grup olan Nuhba Gücü’nün üyeleri olduğunu kıyafetlerinden tespit edebildiğini söyledi. İsrail, bu gücün 7 Ekim saldırılarının ana unsurlarından biri olduğunu açıklamıştı.

Roni’nin söyledikleri BBC’nin konuştuğu diğer kadınların söyledikleriyle de örtüşüyor.

Kalp emojileri ve GIF’ler

Bazı kadın gözlemci askerler de sınırı geçme girişimlerinde artış olduğunu bildiriyor.

Bir kadın askerin bizimle paylaştığı mesajlarda, sınırdaki kamyonetlerden ve İsrail’e geçmeye çalışırken İsrail ordusunun durdurduğu kişilere şifreli göndermeler yapılıyor.

Kadın asker, bu tür olayların giderek daha sık yaşandığını söylüyor. İttifak üyeleri, sızma girişimleri engellendiğinde kalp emojileri ve GIF’lerle birbirlerini tebrik ediyor.

Gözetleme askeri Shahaf Nissani’nin annesine gönderdiği mesajda, “Günaydın anne. Vardiyamı yeni bitirdim ve bir sızma girişiminde bulunduk. Ancak bu olay gerçekten sinir bozucuydu. Daha önce kimsenin karşılaşmadığı bir şeydi.” Temmuzda.

Kadınlar ayrıca sınırın ötesindeki davranış kalıplarında da tuhaf değişiklikler görmeye başlıyor.

Gazzeli çiftçilerin, kuş avcılarının ve koyun çobanlarının sınır çitlerine yaklaşmaya başladığını söylüyorlar. Askerler artık bu kişilerin saldırıdan önce istihbarat topladıklarına inanıyor.

“Her birinin yüzünü, rutinlerini ve saatlerini biliyorduk. Yeni alanlara girmeye başladıklarını gördük. Rutinleri değişmişti” diyor Avigail (gerçek adı değil), kendisini tanımlayabilmek için isminin gizli kalmasını istedi. ne gördü?

Noa ayrıca sınıra “gittikçe yaklaştıklarını” da hatırlıyor.

“Kuş avcıları kafeslerini sınır çizgisinin hemen yanına koymaya başladı. Bu garipti çünkü kafesleri başka herhangi bir yere de koyabilirlerdi. Çiftçiler de hiçbir şey büyümemesine rağmen sınır çizgisinin hemen yanına gelmeye başladılar. Başka bir amaçları olamazdı. amaç sistem hakkında bilgi toplamak ve iletmek değil. Bu yüzden bize şüpheli görünüyor.” “Görünüşe göre. Sürekli bunun hakkında konuşuyorduk.”

Konuştuğumuz askerlerin hiçbiri gördüklerinin değerinin farkında değildi.

Kadınlardan bazıları Hamas’ın sürekli saldırı tatbikatı yaptığını ancak bunun 7 Ekim’deki kadar büyük bir saldırı olacağını öngöremediklerini söyledi.

Büyük bir saldırının gelmesinden endişe eden gözetleme görevindeki bazı kadın askerler de endişelerinin dikkate alınmadığını söyledi.

Roni, sınırda kamyonetleri fark ettiğinde protokolün komutanını uyarması ve ardından takip ettiği bölümden ayrılana kadar onu takip etmesi gerektiğini belirtti. Daha sonra tüm bunların emir komuta zinciri aracılığıyla “iletileceği” bir bilgisayar sistemine girecekti.

Ancak Roni, bu bildirimlerin gerçekte nereye gittiğine dair “hiçbir fikrinin” olmadığını söylüyor.

“Muhtemelen istihbarata gidecekti ama bu konuda bir şey yapıp yapmadıklarını gerçekten bilmiyorum. Raporlarımıza herhangi bir yanıt alamadık.”

Noa ayrıca çok sayıda bildirimde bulunduğunu da belirtiyor. “Sendikasındaki herkesin durumu ciddiye alıp rapor ettiğini, ancak sonuçta sendika dışındakilerin bu konuda hiçbir şey yapmadığını” vurguluyor.

Avigail de yüksek rütbeli subayların üsse vardıklarında bile “kimsenin onlarla konuşmadığını, fikirlerini sormadığını veya olup bitenler hakkında hiçbir şey söylemediğini” söylüyor.

“Sadece ortaya çıkıyorlar, bir görev veriyorlar ve gidiyorlardı” diyor.

‘Kimse dinlemeyecekse neden buradayız?’

Gal, birliğinin komutanı olarak gözlemcilerin kendisine bilgiyi verdiğini, kendisinin de bu bilgiyi amirine ilettiğini söylüyor.

Bununla birlikte, üssün yöneticilerinin monitörler tarafından sağlanan bilgilere değindiği “durum değerlendirmelerinde” bu konunun ele alındığını, ancak bunun ötesinde hiçbir şey yapılmadığını belirtiyor.

Kadın askerlerden bazıları yaşadıkları hayal kırıklıklarını ve sıkıntılarını ailelerine anlattıklarını vurguluyor.

Shahaf’ın annesi Ilana, kızının “Kimse dinlemeyecekse neden buradayız?” diye sorduğunu söyledi. diyor.

“Bana kızların bir sorun gördüğünü söyledi. Ben de ‘Şikayet mi ediyorsun?’ dedim.”

“Orduyu anlamıyorum ama anladığım şey şu ki, harekete geçmesi gerekenler üssündeki insanlar değil, üst kademedekilerdi.”

Ancak Shahaf’ın endişelerine rağmen ailesinin de diğerleri gibi İsrail ordusuna ve İsrail Devleti’ne güveni tamdı. Bir şey planlanmış olsa bile bunu çabuk halledeceklerine inanıyorlardı.

“Son aylarda defalarca ‘Savaş çıkacak, göreceksiniz’ diyordu. Biz de abarttığı için ona gülüyorduk” diyor reklamda.

Hamas 7 Ekim’de Nahal Oz üssünü ele geçirdiğinde Şahaf öldürülen ilk kişilerden biriydi.

O zamanlar bunu bilmiyor olsalar da, gelecek olaylarla ilgili endişelerini dile getirenler yalnızca tatzpitaniyot üyeleri değildi. Alınan tek istihbarat onların gözlemleri değildi.

New York Times’a göre Hamas’ın planları İsrailli yetkililer tarafından 7 Ekim’den bir yıldan fazla bir süre önce alınmıştı. Ancak “fazla iddialı” buldukları için dikkate almadılar.

Habere göre İsrail istihbarat teşkilatı Unit 8200’den deneyimli bir istihbarat uzmanı, saldırıdan üç ay önce Hamas’ın planlarda görülenle tutarlı olarak yoğun bir eğitim programı yürüttüğü uyarısında bulunmuş ancak endişeleri dikkate alınmamıştı.

Hamas ve diğer silahlı örgütlerin gerçekleştirdiği tatbikatlar sosyal medya hesaplarından da paylaşıldı.

Kadınlara ‘hak ettikleri önem verilmiyor’

Emekli Tümgeneral Eitan Dangot, “İşaretler oradaydı” dedi. diyor.

“Tüm bu işaretleri topladığınızda önceden bir karar veriyorsunuz ve bunu durdurmak için bir şeyler yapıyorsunuz. Ne yazık ki bu yapılmadı.”

Dangot, şu anda kapsamlı bir soruşturma yapılmamasına rağmen “kadınların raporlarına hak ettiği ilginin gösterilmediğinin açık olduğunu” söylüyor.

“Bazen üst düzey subayların özgüveniyle ilgili bir konu. ‘Tamam seni dinledim ama senden daha iyi biliyorum. Tecrübem var. Senden büyüğüm. Stratejik resme sahibim ve senin yapacağın bu değil’ örneğin bana söylüyorsun.”

“Ya da bazen sadece şovenizm olabilir.”

“İstihbarat alanında bir masanın etrafına oturursunuz, bilgi toplarsınız ve bulmacayı bir araya getirirsiniz. Eğer gerçekte neler olup bittiğini anlamak istiyorsanız, bu insanlarla oturup onların size söylediklerini dikkatle dinlemelisiniz. “

Gazze birliklerinin eski Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Amir Avivi, cinsiyetçiliğin bir rol oynadığına inanmıyor ancak kadın gözlemcilerin korkularını gidermek için daha fazla şey yapılması gerektiğini kabul ediyor.

“Gerçekten neler olduğunu söyleyemem ama size ne olması gerektiğini söyleyebilirim.”

“Sınırdaki insanlar işlerini yaparken, endişeleri olduğunda, bakılması ve değerlendirilmesi gereken bir şey gördüklerinde dinlemek zorundasınız. Çünkü onlar profesyonel. Onlar askerlerin gözleri.”

Avivi’ye göre “en büyük hata, Hamas’ın engellendiği varsayımıdır.” “Evet antrenman yapıyorlar, evet planları var ama gerçekleştirmeyecekler” varsayımı.

İsrail ordusu gelecekte bir soruşturma sözü verdi ve BBC’nin yorum taleplerine “Bu tür sorulara daha sonraki bir aşamada bakılacak” diyerek yanıt verdi.

Kadın izci askerlerin raporlarının neden daha fazla yanıt almadığı konusunda farklı görüşleri var. Ancak Avigail konuştuğumuz bazı insanlarla aynı fikirde:

“Bunun nedeni, sistemdeki en düşük rütbeli askerler olmamız. Bu nedenle sözlerimiz daha az profesyonel görülüyor.”

Roni, “Herkes bizi sadece göz olarak görüyor, asker olarak görmüyor” diyor.

Saldırılardan üç hafta sonra hayatta kalan tatzpitaniyot askerleri ve öldürülenlerin acılı aileleri soruşturmayı beklerken baş etmeye çalışıyor.

Shay Ashram’ın yatak odasında askeri bereler asılı. Masanın üzerinde üniformalı çizimleri ve fotoğrafları da var.

Babası Dror, kızının bazen odasına girip ağladığını söylüyor.

“İşini seviyordu. Orduyu ve asker olmayı seviyordu” diyor.

“Taksi şoförüyüm, insanları tren istasyonlarından alıyorum. Bazen bir babanın asker kızını almaya geldiğini görüyorum. Canım acıyor. Kıskanıyorum.”

‘Her yerde benimle’

Noa, ailesinin evinde, eski sosyal medya paylaşımlarından üsteki arkadaşlarının danslarını ve şarkılarını izliyor. Her gece kanepede uyuyor ve kendi yatak odasında uyumaktan korkuyor.

“Nereye gidersem gideyim, kabuslarımda, düşüncelerimde, uykusuzluklarımda, iştahsızlıklarımda yanımda. Ben eski ben değilim.”

Diğer tatpitaniyot üyeleriyle yaptığı WhatsApp sohbetlerine bakarken “Öldürüldü” veya “kaçırıldı” diyor.

Nahal Oz üssünde tatzpitaniyot üyelerinin çalıştığı odalar harabe halinde. Hamas’ın saldırı hazırlıklarını izledikleri ekranlar yandı.

Hamas, Nahal Oz üssüne baskın düzenledi ve onlarca askeri öldürdü.

Ölenler arasında sınırı İsrail devleti açısından fazla yakından izleyenler de vardı. Aynı zamanda İsrail’in büyük gücüne ve kaynaklarına rağmen bir gün böyle bir şeyin olabileceğinden endişe ediyorlardı.

Katkıda bulunanlar: Idan Ben Ari.

Tasarım ve görselleştirme: Tural Ahmedzade, Matt Thomas ve Gerry Fletcher.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort
betturkey
jojobet
deneme bonusu veren siteler